2021. szeptember 23-24-én szerveztük meg Sarudon, a Genezáret Katolikus Lelkigyakorlatos Házban iskolai hittantáborunkat. ahol az iskolalelkészünkkel együtt 25-en vettünk részt. Olyan tanulókat választottunk és vittünk el magunkkal, akiknek élő hitük van, gyakorló katolikusok. Ennek megfelelően nem okoztak számukra meglepetést a közös imádkozások étkezések előtt, után, este, illetve a táborzáráskor.
Az odautazás során Egerben megnéztük az Egri Érseki Palota múzeumát, az idegenvezető nagyon sok érdekes információt adott át. Nagyon tetszettek a kiállított tárgyak, leginkább a „Madaras terem” nyerte meg a résztvevők tetszését. Külön öröm volt számunkra, hogy a múzeumban lévő magánkiállításon rábukkantunk az Ózd-Bolyok templom 1938-as NEK-re készült lobogójára. Ebédidőben érkeztünk meg Sarudra, majd elfoglaltuk a szobákat. A szálláson rendezett, tiszta szobák, kényelmes, fából készült emeletes ágyak, higiénikus fürdőblokkok, padokkal és asztalokkal berendezett belső udvar várt bennünket.
A finom ebéd elfogyasztása és némi pihenés után kerékpárra pattantunk, és a Tisza-tó gátján kezdve elbicikliztünk egészen Poroszlóig. Ez a kb. 20-km-es és több mint kétórás program fizikailag ugyan elfárasztotta a fiatalokat, de jókedvűen folytatták a délutánt. Mivel több osztályból válogattuk össze a diákokat, olyan csoportos feladatokat találtunk ki, amelyek segítették a csapatépítést, jobban megismerhették egymást, és új baráti kapcsolatokra tehettek szert.
Másnap a reggeli után folytatódott a közös beszélgetés, kiemelt szerepe volt az egyéni feladatoknak és a személyiség kibontakoztatásának is. A játékok, a beszélgetések során, a szentírási történeteken keresztül az egyéniséget, a tanulókban lévő belső feszültségek oldására helyeztük a hangsúlyt. Igyekeztünk a bennük kialakult előítéletek, sztereotípiák lebontására, hogy nyitottabbak legyenek társaikkal, hiszen ha létrejön közöttük egy bizalmas légkör, akkor a későbbiekben könnyebb lesz velük dolgozni, hatékonyabban tudjuk számukra Krisztus hitét közvetíteni.
Ebéd előtt időt szakítottunk a lelkigyakorlatos házzal szemben lévő Falumúzeum megtekintésére, amely a katolikus egyház tulajdonában lévő épület. A lakóhelyiségek, a berendezési tárgyak, a gémeskút igazi történelmi hangulatot teremtettek, a tanulók nagyon élvezték. Az is megfogalmazódott, hogy bár a mainál sokkal egyszerűbb körülmények között, mégis mennyivel nyugodtabban lehetett az akkori időkben élni.
A táborzáráskor jó volt olyan visszajelzéseket hallani, hogy a közösség ereje, a lelki megerősödést szolgáló feladatok nagy hatást gyakoroltak rájuk, nagyon jól érezték magukat. Úgy véljük, a tábor elérte célját: a programok gazdagították a közösség és az egyén spirituális fejlődését.