Határtalanul 2022.05.05

Határtalanul 2022 május 5-10.
Történelmi emlékek útján Székelyföldön

2022. május 5-től végre sor kerülhetett a 2019-ben írt pályázat megvalósítására. 40 diák és 4 tanár indult el Székelykeresztúrra, ahol újra találkozhattunk testvériskolánk tanulóival, tanáraival.
  A kirándulást megelőzően a tanulók előkészítő foglalkozásokon vettek részt, Megismerték a részletes programot, a testvériskolánk jellemzőit, felelevenítették Erdély történetét. A tanulók feladatokat vállaltak, ezeket felosztották egymás között (idegenvezetés, fotózás, szobakiosztás stb.). Rövid csapatépítésre is sor került, mivel a gyerekek 3 osztályból kerültek a csoportba.
  A történelem, irodalom és néprajz kiemelkedő személyiségeinek alaposabb megismerése, tanulóközeli bemutatása fontos része volt programunknak.
Székelykeresztúr Petőfi-emlékei számottevőek, a lakosság aktívan őrzi emlékezetét. Meglátogattuk utolsó estéjének helyszíneit, a Lengyel kávézó épületét, a Gyárfás kúria kertjének interaktív kiállítását, az emlékezet szalagját helyeztük el a Kányádi versben is megénekelt körtefa maradványainál. A temetőben rendbe tettük Petőfi legendai sírját és virágokat is ültettünk. Meghallgattuk a sír történetét testvériskolánk nevelőjétől, Tekeres Imolától és egy szép Petőfi verset Kornis Melinda tanárnő előadásában. A kirándulás utolsó napján a segesvári csata helyszínén búcsúztunk a költőtől.
Orbán Balázs munkásságával szejkefürdői kirándulásunk során ismerkedtünk. A gyönyörűen felújított székelykapukon át érkeztünk a sírhoz. Előadást hallgattunk a néprajzkutató életútjáról. Megnéztük a Mini Erdély parkot is.
Tamási Áronra Farkaslakán emlékeztünk. Szülőháza sajnos nem volt nyitva, így csak kívülről néztük meg. Az elemi iskola épülete melletti lépcsősor végén az író sírja mellett emlékeztünk munkásságára, a Szervátiusz szobron megkerestük regényei fontos alakjait. Székelyudvarhelyen megnéztük a Tamási Áron Gimnázium gyönyörű szecessziós épületét.
  Székelyderzsen az erődtemplomban a Szent László legendával ismerkedtünk.
A kirándulás során nagy hangsúlyt fektettünk Erdély természeti kincseinek megismerésére is. Jártunk a Gyilkos tónál, megáztunk a Békás szorosban, körbe jártuk a Medve tavat, megnéztük Parajdon a só sziklákat, Korond mellett a Csiga dombon keresgéltük a korondi aragonitot rejtő köveket. Megismerkedtünk a növényvilág egy részével is, hiszen éppen nagyon sok féle vadvirág nyílott.
Az erdélyi mesteremberek munkájának bemutatása fontos része volt programunknak. Jártunk fazekasműhelyben, sótörő-sóvágó műhelyben is.
Elmélyítettük kapcsolatunkat a Zeyk Domokos Technológiai Líceum tanáraival, diákjaival.   Meglátogattuk gyönyörű iskolájukat, megismertük iskolarendszerüket.
Segesvár, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely városnézései betekintést engedtek a különböző várostípusok régi és mai életébe.
Természetesen a sok program mellett sor került előre tervezett és nem tervezett játékokra, szabadidős elfoglaltságokra is. Felderítettük az útba eső játszótereket, cukrászdákat. Esténként nagy beszélgetésekre, társasjátékozásra is időt találtunk a szálláshelyünk udvarán.
A hatodik nap reggelén élményekkel telve és a mielőbbi viszontlátás reményében búcsúztunk vendéglátóinktól.

Szikszi a székelykeresztúri médiában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük